Når du siger spansk mad, må du også sige tapas. På enhver rejse til Spanien bør du mindst én gang sætte dig til bords og scanne menukortet for en lille håndfuld af de små spanske retter, der kan være alt fra patatas bravas (krydrede kartofler) og den klassiske skinke jamón ibérico til tortilla-omeletter, kødboller i tomatsovs og rejer stegt olie med hvidløg og chili. I Valencia er det et must at spise ægte østspansk paella, mens Baskerlandet byder på stemningsfulde pintxos-barer og et hav af Michelin-restauranter i gourmetbyen San Sebastián.
Spanierne har stor respekt for gode råvarer og årstidernes skiften. Olivenolie bruges i næsten alt, safran giver den gule farve til risretter, og den krydrede chorizo-pølse giver smag til mange gryderetter. Har du sød tand, bør du prøve de velkendte churros-rør dyppet i tyk chokolade eller den cremede dessert crema catalana, der, som navnet antyder, er Cataloniens svar på crème brûlée. Vinelskere kan nyde alt fra mousserende cava til kraftige riojavine og friske hvidvine fra Galicien, og dertil kan alle skrive sig bag øret, at stemningen selv i hverdagene er god og livlig til langt ud på aftenerne, idet spanierne ynder at tage ud og spise middag mellem klokken 21 og 23.